Zwangerschapsbegeleiding

 

Aanraken zorgt voor vertrouwen en betrokkenheid

Gefeliciteerd: jullie verwachten een kindje!  Het is misschien jullie eerste kindje of juist de tweede of wellicht de derde.   In al deze situaties zullen er vragen zijn: zal alles goed gaan, wat gebeurt er met mijn/haar lichaam, hoe gaan we met pijn/angst/weeën om, hoe geven we dit tweede/derde kind genoeg aandacht en hoe kan ik als vader/partner de moeder steunen, wat kan ik doen?  Gelukkig hebben we negen maanden de tijd om te groeien in het proces van  onzekerheid naar een basis van vertrouwen.

Voor de moeder

Voor jou verandert er veel je lichaam. En ook emotioneel is het vaak een roerige tijd.  Misschien heb je angst voor de bevalling of heb je nare gedachtes. Het is dan extra fijn als je de aandacht en zorg voelt van je partner en je kan ervaren dat jullie samen zijn met elkaar en jullie kindje. Het voelen van je partner en jullie kindje geeft  mooie momenten en vertrouwen.

Voor de vader/partner

Voor jou als vader/partner is er veel goeds te doen. Ook bij jouw gaat er van alles door je heen. Hoe maak jij contact met je ongeboren kindje, hoe ziet jouw leven eruit als het kindje er is? Hoe kan je helpen als je vrouw pijn heeft of aan het bevallen is?  Voor jou is het goed te weten wat je kan doen om tot steun te zijn en hoe je je vaderschap kan ontwikkelen. Jouw bijdrage speelt dan ook een grote, actieve rol.

Inhoud van de sessies zwangerschapsbegeleiding per koppel

Tijdens de sessies begeleid ik jullie in het ontdekken hoe jullie het bovenstaande kunnen ontwikkelen. Ik reik jullie houdingen en handvatten aan. Er is ruimte om te zoeken naar waar een aanraking/beweging goed voelt en wat je als vader/partner kan doen om de vrouw te helpen omgaan met o.a. ontsluitingsweeën en persweeën . Van zwangerschap tot kort voor de bevalling zijn 4 of 5 sessies voldoende.

De laatste bijeenkomst is als jullie kindje een week of zes is. We praten na en ik geef jullie suggesties over aandacht vragen/geven.  Ik laat jullie ook verschillende manieren zien om jullie kindje op een prettige manier aan-en uit te kleden, te dragen, te tillen en samen te spelen. Dat voorkomt onnodige stress bij jullie baby.

Ter bevordering van:

  • minder angst
  • goede hechting, contact en vertrouwen
  • samen rustig blijven als het anders loopt dan verwacht of gewenst.

Aan bod komen:

  • omgaan met pijn en angst
  • voorkomen van angst, paniek en onzekerheid voor bevalling en pijn
  • houdingen om ontsluitings- en persweeën op te vangen
  • Artikel over positief effect haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij angst, stress en contact met kindje:

    Onderzoek effecten HZB: Meer affectief contact en minder stress