Begeleiding van ouders/verzorgers van kinderen van 0 – 4

Communicatie door aanraking

Op de leeftijd van 0 tot 4 jaar raak je je kind nog regelmatig aan om hem/haar te verzorgen. Terwijl je verzorgt heb je al doende en voelende met je handen zomaar gratis en voor niets contact met en informatie over de lichamelijke reactie van je kind: spant het lijfje zich van je af (sluiten) of keert het naar je toe (openen)? We hoeven alleen maar te voelen en we weten het.

Begeleiding van de interactie met je kind

De begeleiding richt zich op de fysieke interactie tussen jullie en de invloed daarvan op de onderlinge verhoudingen. Het gaat over aandacht, timing en aanraken/vasthouden. Een andere manier van je kindje tillen of vastpakken kan bijvoorbeeld wrijving in jullie relatie oplossen. Jullie kindje voelt bij een goede aanraking, dat het bij jullie hoe dan ook in goede handen is. Dat geeft hem/haar een basis voor het leven mee.

Tijdens de begeleiding help ik je om oog en gevoel te krijgen voor de lichaamstaal van je kind en voor die van jezelf. Middels oefeningen, gebaseerd op aanraken, voelen en ervaren, leer je je eigen beweging en die van je kind te voelen, zodat samen bewegen een kans krijgt. Zo leer je momenten van stress en gevecht om te zetten in momenten van plezier en tevredenheid. Tijdens de bijeenkomsten ervaren je zelf hoe belangrijk en fijn lichamelijk contact is en hoeveel vertrouwen dat geeft.

Tijdens de begeleiding van het kind kan het voorkomen dat ik alleen met jullie als ouders afspreek. Dan kunnen er andere aspecten naar voren komen, wat jullie meer inzicht geeft.

Aan bod komen:

  • lichaamstaal van je kindje en ermee omgaan
  • mee- of tegen werken (uitnodigen of dwingen)
  • zelf ervaren wat aanraken betekent, hoe dat eigenlijk voelt en wat het je zegt
  • fysieke spelvormen; samen plezier hebben o.a. tijdens verzorgende momenten

Wanneer: 

  • spanningen in het gezin
  • kind dat ziek is, veel huilt, bozig is
  • onzekerheid bij ouders over hoe om te gaan met een situatie en/of met het kind

Waar:

2de Jacob van Campenstraat 11, 1073 XN Amsterdam