Zwangerschapsbegeleiding individueel

Aanraken tijdens zwangerschap geruststellend en hechtend voor ongeboren kind

Gefeliciteerd: je verwacht een kindje! Er is een mens in jouw lichaam komen wonen. Het kindje in je buik voelt al: het voelt aanraking via je buik aan zijn eigen lijfje. Het voelt zoals wij een aanraking voelen als we een trui en een dikke jas aan hebben.

Voelend aanraken geeft al vóór de geboorte aan jullie drieën de kans om elkaar te ontmoeten. Voor de baby is het geruststellend om de handen van zijn/haar ouders al vroeg te voelen: de hechting kan beginnen.

Het is onlangs wetenschappelijk vastgesteld dat haptonomische zwangerschapsbegeleiding heel goed helpt bij angst voor de bevalling.

zwangerschap en haptonomie
Een koppel past haptonomie toe bij hun zwangerschap

Voelend aanraken zorgt voor vertrouwen en betrokkenheid

Voor jou als zwangere is het fijn om aangeraakt te worden. Je voelt meer dan alleen je buik; je voelt je hele veranderende lijf. Je raakt ermee vertrouwd en je leert te zeggen wat je nodig hebt.

Ook voor jou als partner is haptonomie een mooie manier om actief betrokken te zijn bij je vrouw, je kindje en het hele proces. Je leert om voelend met je handen contact te maken met je vrouw en kind. Dit alles maakt dat jullie vertrouwen in en liefde voor elkaar groeit en jullie baby in verbondenheid wordt gedragen en geboren. Angst voor pijn en de bevalling neemt af.

Inhoud van de sessies zwangerschapsbegeleiding per koppel

Tijdens de sessies nodig ik jullie uit om te ontdekken hoe jullie het bovenstaande kunnen ontwikkelen. Ik reik jullie houdingen en handvattingen aan. Er is ruimte om te zoeken naar waar een aanraking/beweging goed voelt en wat je als partner kan doen om je vrouw te helpen omgaan met o.a. ontsluitingsweeën en persweeën . Jullie leren om tijdens de zwangerschap, de bevalling en de tijd na de geboorte samen te zijn.

De laatste bijeenkomst is als jullie kindje een week of 6 is. We praten na en ik geef jullie suggesties over aandacht vragen/geven, dragen, tillen en andere aanrakende momenten. Het is fijn  als er zorgvuldig met het lijf van jullie kindje wordt omgaan. Dat voorkomt onnodige stress.

Van zwangerschap tot na de bevalling zijn meestal 4 of 5 sessies voldoende.

Ter bevordering van:

  • goede hechting, goed contact en vertrouwen in zwangerschap en bevalling
  • rustig blijven en voeling houden als het anders loopt dan verwacht

Aan bod komen:

  • omgaan met pijn
  • voorkomen van angst, paniek en onzekerheid voor bevalling en pijn
  • houdingen om ontsluitings- en persweeën op te vangen
  • angst voor pijn en bevalling