Definitie haptotherapie

Definitie haptotherapie

Haptonomie is een levensvisie die zich bezig houdt met voelen en contact maken.
De haptonomie (leer van de affectiviteit) stelt dat de mens van nature contact zoekt. Het gaat er vanuit dat de mens het meest tot bloei komt in een optimale wisselwerking met zichzelf en zijn omgeving. Ons lichaam is het huis van ons gevoelsleven en ons communicatiemiddel eerste klas. Het laat ons voelen wat we willen, wat goed voor ons is en wat niet. Ons lichaam is dus geen ongevoelig ding; we voelen, bewegen en leven ermee en erin.

  • Haptonomie is afgeleid van het Griekse haptein, dat aanraken, genezen, helen betekent.
  • Haptotherapie past deze leer practisch toe.

Aanraken: basis van leven en contact

Het specifieke van haptonomie is dat het werkt met aanraken en contact maken. Aanraken en aangeraakt worden is het meest directe contact met ons lichaam en dus met ons zelf.  Het laat voelen wie we zijn, hoe het met ons gaat, wat we ergens van vinden en zelfs wat we moeten doen/laten.  Dat is rustgevend en weldadig om te ervaren. Het geeft zekerheid.  Aanraken en contact maken doen we niet alleen: daar hebben we de ander voor nodig. Samen met de ander  zorgen we ervoor dat we ons goed voelen.

Haptonomische begeleiding

Voelen heeft de neiging om door ingrijpende lichamelijke en/of emotionele ervaringen weggedrukt te worden. Hersenen gaan overheersen en we raken  onze innerlijk kompas en houvast kwijt. Dit verlies kan ons bijvoorbeeld eenzaam, ontevreden, verdrietig of gefrustreerd maken. Via haptonomische begeleiding help ik je weer gevoel te krijgen voor je lichaam en te luisteren naar wat het je te vertellen heeft.